lördag 21 januari 2012

LB-hus beviljas rekonstruktion

Fick denna länk av en läsare av min blogg som också bygger ett LB-hus.

http://www.kristianstadsbladet.se/bromolla/article1600208/LB-Hus-har-ansokt-om-foretagsrekonstruktion.html

Idag kom en följd artikel.

http://www.kristianstadsbladet.se/bromolla/article1600290/LB-hus-kan-inte-betala-sina-skulder.html

Detta gör mig djupt orolig! Dock efter en del läsning om rekonstruktioner blev jag lite lugnare. En rekonstruktion skyddar företaget mot konkurs vilket innebär att företaget upphör existera helt i den form den bedrivs. Rekonstruktionen gäller i tre månade och kan skjutas fram upp till ett år. Om man inte löst företagets finansiella problem efter rekonstruktionen har denna misslyckats och företagets sätts i konkurs. Mer läsning om rekonstruktioner finns här.

http://www.svd.se/naringsliv/vad-ar-en-rekonstruktion_2491825.svd

http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6retagsrekonstruktion

Man får hoppas att leverantörer vågar leverera material osv trots gällande läge.

6 kommentarer:

  1. Hej, Hamnade på din sida när jag försökte klura lite mer angående LB-hus rekonstruktion. Vi har precis skrivit kontrakt med dem och bygget ska dra igång så fort bygglovet är klart. Det känns ju sådär just nu får jag erkänna. Önskar er lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, Maria! Jag förstår din oro. Vet inte om man kan bryta kontraktet. Eftersom ert bygglov inte är klart så är inget beställt från produktion eller leverantörer. Ni får nog ta er en funderare i helgen om ni ska hoppa av eller ej. Ni har ju inte lagt ut några pengar än. Ni kan ju råka mer illa om 3 månader om dom kursar.

      Radera
  2. Varning för företaget, de lovar och håller tunnt. Allt kunnigt folk slutar. Det kan bara gå ner i källaren. Det är inget fel på huset eller dess konstruktion (frånsett att standard är snikventillation). Det är deras byggare som falerar i allt. Tider hålls inte, platschefer som är amatörer osv men framför allt de håller inte det som utlovas göras.

    /Staffan K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Staffan! Låter som du har väldigt dåliga erfarenheter av LB-hus.

      Det som intresserar mig vad du säger är om ventilationen. Vad är det som är undermåligt med den?

      Har haft bra erfarenheter med de snickare som jobbat på vårt hus känns som dom gör ett bra och gediget jobb.

      En grej som jag tycker är bra med LB-hus är att dom har sina egna snickare, vilket borde innebära att dom anställt de som dom tycker är bra.

      Har du byggt med LB-hus eller är det på andra vägar du hört talas om dessa saker?

      Jag ska inte säga för mycket förrän huset står klart och vi har bott där ett tag.

      Radera
    2. Jag hoppas de löser sig för Er och ni får flytta in i tid. LB-hus har som sagt en del buffert i sin tidsplan.

      Vi bor ju som sagt i ett likadant hus som Ert och vi är mycket nöjda med vårt, hittils inte hita några fel borsett från "sprickor" i taket. Precis som de var väntat, nya hus spricker ju alltid lite. De höll tidplanen med god marginal och har Absolut inget dåligt säga om dem. Så Staffan du måste haft en jekla otur! Vill dock tillägga att de verkar var lite olika vilken byggledare man får vissa verkar bättre än andra.

      Radera
    3. Svar till Markus: Snikventillation är luftintag över fönster som inte förvärms. Ger kallt vid fönster och obehagligt kalldrag och lyhört utifrån gatan. Man kan inte heller stänga intagen för då fungerar inte ventillation. Egentligen det enda som är att klaga på beträffande lonstruktionen. Det är alltså bara utgående luft som hanteras i värmeväxlare/värmepump. Man sparar därmed på en del rördragning. Beträffande snickare så säger de att de använder "egna" men då de flesta duktiga "egna" redan har dragit från företaget (företaget hade problem redan på eftersommaren 2011) så hyr de in tillfälliga arbetskraft och tyvärr har det varit av låg kvalité.Tar de sedan in billigaste möjliga underentreprenörer t.ex VVSfirma så blir resultat därefter t.ex att viktiga saker inte monterats eller värmesystemet inte ens justerats för aktuellt hus utan bara monterats fabriksinställt (kan förstöra slangar i golven pga hög temperatur). Slutbesiktningsfelen som skall vara ordnade senast efter 2 månader kvarstår många efter 5 månader! Det är möjligt att arbetsledning och tidsplanering funger lika dåligt med andra "nyckelfärdiga" husfirmor men gör det så då är det inte underligt att branchen går på putten. Ja vi får väl vänta på att Garbo tar över efter konkurs och fixar kvarstående. Synd bara om de som inte blivit lika klara som vi. Men huset är ok kvalitetsmässigt det är planering och styrning av byggen som falerat och så enkelt att komma tillrätta med om man har yrkesheder som det fanns några snickare med som hade LBhusjackor men de försvann efterhand.
      /Staffan K

      Radera